Chia - kryptowaluta oparta o Proof of Storage

Dyskusje o alternatywnych kryptowalutach.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Zakładam wątek w którym będę na bieżąco umieszczał informacje na temat Chia.

Jako farmer/miner in progress (w tym tygodniu składam pierwsze dwie koparki i na razie ostatnie z braku funduszy na więcej) jestem dosyć nieźle zorientowany ale jest późno.

Przekaz na dziś - cieszcie sie swoimi dyskami twardymi bo następnych możecie szybko nie kupić ;-)

Konkretny model seagate 8tb SATA w ponieziałek tamten chodził poniżej 600, dzisiaj 900, wczoraj 1000....

W wielu sklepach braki magazynowe a sytuacja nie polepszy się raczej w najbliższym czasie. Na samych nierozpakowywanych dyskach kasa do zrobienia. Jest późno więc jutro coś więcej.

Sytuacja jest BARDZO dynamiczna, sieć rośnie ~10% dziennie.

To jest TEN MOMENT żeby wejść na early mining. Pociąg zacznie odjeżdżać w przyszłym tygodniu bo 30.04.2021 jest planowany debiut waluty na exchagne'ach.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Będę pewnie mógł dla chętnych zaoferować jakieś składanie sprzętu itp. ale to na razie niemożliwe, najpierw ogarnę swój i kolegów. Daję heads up, że można się ze mną w tej sprawie kontaktować ale no, w tym tygodniu to pewnie po to żeby sobie cześć powidezieć albo żeby dopytać o jakieś szczególy techniczne... Ale też nie za bardzo szczegółowe bo nie ukrywam, że urwanie z głowy tym mam
Maciey
Posty: 4
Rejestracja: czwartek 18 mar 2021, 18:26
Reputacja: 4

Zadam pytanie, które zadaje przy tego typu inicjatywach.
Dlaczego inwestujesz w mining? Nie lepiej przeznaczyć ten kapitał na zakup tej kryptowaluty w momencie listingu na giełdzie i przejechać się na fali ogromnego hype?
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Pewnie.

Bo to nie zarzyna GPU, płaci dywidendę, strata jest ucięta z dołu a w najgorszym wypadku zostaję z datacenter które mi akurat nawet pasuje z okazji liniip racy.

Na spekulacji można stracić wszystko a tutaj właściwie nie - dyski twarde maja inherentna wartosc ktora moge wykorzystac do innych celów.
Ostatnio zmieniony czwartek 06 maja 2021, 01:25 przez impeer, łącznie zmieniany 1 raz.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Cały proces jest też w miare energooszczedny - dysk pali 5-10 watów a nie jak GPU kilowaty.

Nie ma potrzeby mocniejszego przyłącza, światłowodu itp. jest to skalowalne w dól mocno
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2021, 19:23 przez impeer, łącznie zmieniany 2 razy.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

---------
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2021, 19:20 przez impeer, łącznie zmieniany 1 raz.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

---------
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2021, 19:20 przez impeer, łącznie zmieniany 1 raz.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

---------
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2021, 19:18 przez impeer, łącznie zmieniany 2 razy.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

---------
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2021, 19:18 przez impeer, łącznie zmieniany 1 raz.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

---------
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2021, 19:19 przez impeer, łącznie zmieniany 1 raz.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

---------
Ostatnio zmieniony środa 05 maja 2021, 19:19 przez impeer, łącznie zmieniany 1 raz.
Prulez
Posty: 1
Rejestracja: niedziela 02 maja 2021, 11:59
Reputacja: 0

Jest sens farmić w warunkach domowych np na 4 dyskach (k32) 500GB ?
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

W ciągu około 10 dni wielkość sieci Chia wzrosła z ~500 petabajtów na 2.5 eksabajta. 500% wzrost, 50% dziennie.

Przy plotowaniu na razie z moich doświadczeń wynika, że bardzo szybki SSD to podstawa. Robiłem testy na dysku z zapisem 2250 mb/s i plotuje ~ 2x wolniej niż dysk z zapisem 4250 mb/s
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Prulez pisze: niedziela 02 maja 2021, 12:04 Jest sens farmić w warunkach domowych np na 4 dyskach (k32) 500GB ?
Prawdę mówiąc nie.

Chyba, że i tak zawsze masz tego kompa 24/7 podłączonego do sieci i prądu. Wtedy - co Ci szkodzi. Natomiast żeby celowo przeznaczać na to środki... To się może nie zwrócić.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Gdyby ktoś miał jakieś pytania o setup, o co chodzi, jak zaczać, co potrzeba - akurat jestem po przetestowaniu całkiem sporej ilości zestawów i służę pomoca.

Tutaj naprawdę kluczowy jest odpowiedni SSD z nie dość, że odpowiednia predkoscia odczytu/zapisu to jeszcze wytrzymałością, plotowanie zużywa dysk. Akurat znam odpowiedni model ;-)
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Chia skoczyla juz na 800+ dolarów. Skoro nie spadła "na ryj" w pierwsze dni jej istnienia - wtedy kiedy farmerzy się wyprzedawali - spodziewam się, że farmienie będzie dosyć mocno dochodowe w najbliższym kwartale.

Niestety sieć rośnie bardzo szybko też. Wszelkie kalkulacje należy sporządzać licząc się z tym, że do 1 lipca sieć będzie miała co najmniej 1`0 eksabajtów.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Po tygodniu montowania, stawiania, dogrywania, dzwonienia, wysyłania - postawiłem w końcu system 9 ploterów.

Nie zawiera jeszcze sensownego zarządzania - musi nadal robić to małpa ze smartfonem - ale najważniejsze, że stoi i działa.

Zamierzamy w tym miesiącu postawić poola do którego się będzie można podłączyć
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Koordynacja takiej operacji ktora de facto była i jest jednoosobowa wymagała tygodnia pracy po 12-16 godzin dziennie, nic więc dziwnego, że jak padłem o 2 wczoraj to wstałem dzisiaj o 19:45...

Na szczęście poolowaniem zajmie się ktoś inny więc w nadchodzącym tygodniu postaram się wrzucić tutaj poradnik jak zacząć kopać chia :)
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Ze względu na to, że na dniach spodziewamy sie juz pierwszych nasionek a nie mamy opracowanego jeszcze systemu wymiany tego na cokolwiek, a pojawiły sie głosy, że może lepiej kupic niz kopac - jesli ktos jest zainteresowany nabyciem XCH to prosze o kontakt.
Oleek
Posty: 2
Rejestracja: sobota 15 maja 2021, 17:12
Reputacja: 0

Witam.
Zakupilem 2 dyski 8TB i w warunkach domowych cos tam probuje wyplotac, 3 dni bylo wszystko w porzadku i nagle PC zaczal sie wylaczac. Po wymianie pamieci ram wszystko jest ok, dodam ze tamte kosci byly dosyc nowe, mialy zaledwie 3 -4 miesiace. Wam nie siadaja kosci? Czy mi sie trafily takie wadliwe?
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Oleek pisze: sobota 15 maja 2021, 17:19 Po wymianie pamieci ram wszystko jest ok, dodam ze tamte kosci byly dosyc nowe, mialy zaledwie 3 -4 miesiace. Wam nie siadaja kosci? Czy mi sie trafily takie wadliwe?
Z ramem nie ma problemu. Problem jest taki, ze ten caly software to jest największe gówno jakie w życiu widziałem. No, może jak masz jednego kompa to spoko. Ale organizacja farmy z kilku-kilkunastu maszyn jest takim koszmarem, że lepiej zacząć robić coś innego. Na mnie za późno - już to ogarnąłem.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Zobacz sobie czy Ci syncuje dobrze, przeforwarduj port 8444 TCP/UDP na main node'a, są poradniki, oczywiście są beznadziejne ale port forwarding akurat nie jest banalne.

Bo inaczej mozesz byc zawsze zlagowany i nigdy nic nie wykopiesz (nie zebys na 16tb cos mial realne szanse wykopac wiecej niz 2xch kiedys)
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Farma dziala, dwa miesiace mam nadzieje farmienia i sie sprzet zwroci natomiast przy pierwszej okazji robie zwrot w strone jakegos nowego altcoina na proof of storage bo idea jest super tylko ta implementacja to jest żenada
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

To co wypuszczono jako "gotowy produkt" to jest żenada, połowa softu jest niedopisana, GUI pokazuje fałszywe dane np. pokazuje Ci ze jestes synced a nie jestes, a drugiej polowy rzeczy nie pokazuje i musisz sobie wygrzebac z logow
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Ktore, hehe, maja niektore bledy z flaga INFO czyli jak nie wjedziesz w

.chia/mainnet/config/config.yaml

i nie zmienisz logging level na INFO

to w zyciu nie dowiesz sie dlaczego nigdy nic nie wykopales
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Miałem intencje pisać poradnik jak tę chie farmić ale przez to, że się tym zająłem, nie dość, że nie mam na nic czasu to jeszcze jestem znerwicowany bo ciągle coś nie działa i w zasadzie chyba - jak koniecznie chcesz w XCH wejsć to pewnie lepiej buy the dip token a nie farmić.

Chyba, że wiesz co robić. Acz nie znam nikogo kto by miał nie-beznadziejne zdanie o tym jak proces kopania XCH wygląda
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Wczorajszy krach na krypto nieco spadł nam z nieba.
chia.png
chia.png (92.41 KiB) Przejrzano 1528 razy
Może jest jednak nadzieja na to, że ludzie się trochę "opamiętają" z tym wzrostem sieci... Ten malusieńki dip jest raczej chwilowy i prawdę mówiąc nie jestem pewien czym spowodowany (cena krypto nie ma raczej wpływu na to, że ktoś odłącza dyski z sieci - a może ma, nie wiem) ale może chociaż się trochę wielomian wypłaszczy...
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Jakby ktoś jednak chciał.. Na ploter, prosze - setup jest taki

SSD - 2x viper vp4100 1tb (ja lece glownie na corsair mp600 ale kupilem po ~800 a teraz stoja 1100+, jeden dysk SSD 2 tb jest lepszy ale wychodzi drozej niz 2x 1tb, jakby wychodzil tak samo to lepszy 2tb jeden)

płyta główna - gygabyte b550mh ds3h - ten konkretny model jest super, akurat wszystko pasuje tak jak powinno

procek - amd ryzen 5 3600

ram - 32gb aegis 3200mhz cli16 // tutaj jest dowolnie ale CLI16 jest okej, 3000mhz+, mi dziala to dobrze i polecam choc pewnie lepszy to lepiej. nie narzekam

obudowa - jaka chcesz ale nie oszczedzaj na niej za bardzo, kup porzadna, zeby porty usb na froncie nie wariowaly i w ogole przyjemnie sie montowalo

karta graficzna - obojetnie co. byle dzialalo. ja lece na geforce 210 1gb udalo sie znalezc sensowana ilosc po stowke. polecam wersje nie-silent czyli z mniejszym radiatorem i wiatraczkiem bo z tym duzym jest “na styk” z radiatorem ssd-ka co generuje problemy mechaniczne
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Aktualna moja strategia to plotować bo co ma się nie kręcić, wejdą poole to re-plotować się na poole czekając na jakiegoś alt-coina w którego jak tylko się pojawi wejść jak dzik w maliny pierwszego dnia, tutaj pierwszy bierze 80% wszystkiego.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Możliwe, że nie będziemy się jednak replotować. W sobotę wpadła pierwsza XCH więc mam potwierdzenie, że setup działa. Niestety do tej pory nie było tego za bardzo jak sprawdzić i to był największy problem. No, ale teraz netspace ograniczył wzrost - nie wiadomo do końca dlaczego i czy się utrzyma ale wygląda na to, że solo farming nie jest na razie totalnie bezsensowne.


Szkoda, że kurs XCH tak poleciał.
Oleek
Posty: 2
Rejestracja: sobota 15 maja 2021, 17:12
Reputacja: 0

Jaki macie czas utworzenia 1 grzadki? Ja przy i9 10850k czas plotu K-33 okolo 8h. W jednym momencie czas do nagrody wynosil 1 rok, teraz spadlo spowrotem na 2 lata, na 1 pc chyba ciezko bedzie osiagnac cokolwiek?
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

Oleek pisze: środa 26 maja 2021, 16:58 Jaki macie czas utworzenia 1 grzadki? Ja przy i9 10850k czas plotu K-33 okolo 8h. W jednym momencie czas do nagrody wynosil 1 rok, teraz spadlo spowrotem na 2 lata, na 1 pc chyba ciezko bedzie osiagnac cokolwiek?
Tak, bez pooli to bez sensu. Ja na moim petabajcie (którym zarządzam, nie mam tyle swojego) i 12u ploterach jestem w miejscu gdzie jednak raczej przesiądę się na poole od razu. Solo farming jednak chyba wielkiego sensu nie będzie miało.

Teraz szukam dobrej lokalizacji na postawienie maszyn i kminie jakie narzędzia używać do zdalnej kontroli, kilka dni downtime na przenosiny i replotting na poolowe ploty.
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

No ćóż. chyba nie mamy wyjścia na razie.

Pool będą na testnecie w czerwcu i może, może, na mainnecie w lipcu.

To co najmniej 5 tygodni solo farming. Trzeba będzie być zwinnym i szybkim.
KRYSTNAKOWALSKI
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 15 cze 2021, 16:54
Reputacja: 0

WITAM . Jesteśmy zainteresowani stworzeniem pool w Polsce . Jako wkład możemy podłączyć na ten moment koło 500 TB wyplotowanych .
impeer
Posty: 367
Rejestracja: środa 24 mar 2021, 22:46
Reputacja: 50

A TO JA MAM WIECEJ W LAZIENCE.

jak cos to priv bo ja na kaukazie bede montowal kopalnie szukam akcjonariuszy ale nie byle kogo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Altcoin”